Boek uitgeven

Hier lees je alles over de mogelijkheid jouw boek in samenwerking met ons uit te geven 

Op een eerlijke en transparante wijze jouw boek uitgeven

Boek uitgeven - Uitgeverij Scripta Manum
"Ik ervaar de samenwerking met Scripta Manum als zeer prettig. De lijntjes zijn kort en de tijd tussen het aanleveren van het manuscript en uitgave van het boek is buitengewoon kort. Ik word als auteur zeer serieus genomen en ook betrokken bij allerhande beslissingen met betrekking tot het uitgeefproces. Een groot pluspunt vergeleken met andere uitgeverijen waarmee ik samenwerk, is dat het niet bij het uitgeven blijft, maar dat vervolgens kosten noch moeite worden gespaard om de afzetmarkt voor het boek te verbreden. De marketing is slim en gericht op de doelgroep."
Foto Reinier 2
Reinier Kooiman
Auteur - Inleiding in de Vpb
"De realisatie van mijn boek Piepernoten is met behulp van uitgeverij Scripta Manum uitermate plezierig verlopen. Ik heb veel persoonlijke aandacht gekregen. Ze hebben zeer accurate redacteurs in dienst die mij met goede adviezen t.a.v. lay-out en spelling hebben bediend. Zij hebben me trouwens niet alleen vormtechnisch geholpen. Enkele inhoudelijke ‘darlings’ zijn op voorspraak van hen vakkundig ‘gekilled’ en ook daar ben ik blij mee. Hun ontwerper heeft de omslag van het boek gemaakt. Het is fris en bij de tijd en ik heb er veel complimenten voor gekregen. Ook op het gebied marketing en publiciteit hebben ze initiatief getoond en meegedacht. Ik kan toekomstige auteurs Uitgeverij Scripta Manum van harte aanbevelen."
Foto Bas 2
Bas Odijk
Auteur - Piepernoten

Tijdlijn voor het uitgeven van jouw boek

Stap 1

Contact met ons opnemen 

Neem contact met ons op. Beschrijf in je bericht wat voor boek je in samenwerking wilt uitgeven en wat je daarvoor nodig hebt. Als het bovendien lukt direct wat beschikbare data en tijden in het bericht te plaatsen, dan kunnen we zo snel mogelijk een belafspraak inplannen om jouw idee door te nemen. 

Stap 1
Stap 2

In gesprek over jouw boek

Nadat je contact met ons hebt opgenomen, voeren we een gesprek over jouw boek en de mogelijkheid deze uit te geven. Wij zullen in dit gesprek toelichten wat wij voor jou kunnen betekenen, wat je van ons kunt verwachten en wat wij van jou verwachten. 

Stap 2
Stap 3

Mail met samenvatting en voorwaarden 

Indien wij een positief gevoel hebben overgehouden aan ons gesprek, zullen wij jou een mail sturen met een samenvatting van het gesprek en de voorwaarden voor een samenwerking. 

Stap 3
Stap 4

Licentieovereenkomst 

Als jij ook een positief gevoel hebt overgehouden over het gesprek en wij het eens zijn geworden over de voorwaarden voor een samenwerking, zullen wij een licentieovereenkomst opstellen en naar jou sturen. In deze overeenkomst staan alle voorwaarden voor het uitgeven van jouw boek en de manier waarop wij samenwerken. 

Stap 4
Stap 5

Inhoud van jouw boek 

In principe maak jij de keuzes voor de inhoud van het boek. Je kunt, waar nodig of gewenst, onze hulp inschakelen bij het maken van bepaalde inhoudelijke keuzes. Eventuele spelling- en grammaticacontrole is ook mogelijk. 

Stap 5
Stap 6

Omslag voor jouw boek 

Wij werken samen met een vaste designer bij het ontwerpen van de omslag voor jouw boek. Uiteraard ben je helemaal vrij om te bepalen hoe de omslag eruit moet zien en zullen wij jou hier zo goed mogelijk bij helpen. Mocht je zelf een designer kennen en willen inschakelen, dan is dit ook mogelijk. 

Stap 6
Stap 7

Lay-out van jouw boek 

Op het moment dat de inhoud van jouw boek is afgerond, gaan wij aan de slag met de lay-out. Voor ieder boek maken wij een op maat gemaakte template, passend bij het soort boek. Wij houden altijd rekening met jouw wensen en die van de doelgroep. 

Stap 7
Stap 8

Puntjes op de i 

Als de inhoud, omslag en lay-out van het boek is afgerond, zorgen we dat de laatste details worden afgerond. Hierbij kun je denken aan de snijmarges voor de drukker en de voorpagina. 

Stap 8
Stap 9

Bevestiging van de finale versie 

Nadat het boek definitief is, gaat deze ter controle nog een keer terug naar jou. Op die manier weet je zeker dat je het eens bent met het eindresultaat. 

Stap 9
Stap 10

Naar de drukker 

Het boek is nu in principe helemaal afgerond. Samen met jou bespreken we vervolgens hoe het boek gedrukt gaat worden. Daarbij kun je denken aan de papiersoort, het omslagtype en de manier van inbinden. Aangezien wij altijd samenwerken met vaste partners voor het drukken, kunnen we deze keuzes samen met jou snel maken. Het is natuurlijk mogelijk eerst één of meerdere proefdrukken te laten maken, zodat je zeker weet dat alles overeenkomt met je wensen.  

Stap 10
Stap 11

Verkoop- en marketingplan 

Op het moment dat het boek bij de drukker ligt, kunnen wij, waar nodig of gewenst, jou helpen met het maken van keuzes voor de verkoop en marketing van het boek. In principe verkopen wij alle boeken direct via onze website en daar kan met de marketing op worden ingespeeld. 

Stap 11
Stap 12

Boeken naar ons distributiecentrum  

Na ongeveer 7 dagen zijn de boeken gedrukt en worden ze door de drukker naar het distributiecentrum verzonden. In onderling overleg komen er ook x aantal exemplaren van het boek jouw richting op. 

Stap 12
Stap 13

De verkoop kan beginnen  

Gefeliciteerd, je boek is helemaal af. Aangezien het boek direct op onze website staat, kan de verkoop snel na het drukken beginnen. Door onze samenwerking op het gebied van distributie gaat het verzenden van verkochte boeken bovendien helemaal automatisch. Jij hoeft dus, voor zover nodig of gewenst samen met ons, alleen te focussen op de marketing. 

Stap 13
"Uitgeverij Scripta Manum heeft mij uitstekend geholpen om mijn bundel te realiseren. Al mijn vragen werden direct beantwoord en bij onduidelijkheden is er altijd contact geweest. Verder is het erg fijn dat Uitgeverij Scripta Manum mooie ideeën heeft hoe de bundel te verbeteren en te verfraaien. Ook over de marketing denken ze bijzonder goed mee. De eerste lezers zijn zeer positief over de bundel. Kortom, ik kan Uitgeverij Scripta Manum zeker aanbevelen!"
Stephan Ip
Stephan Ip
Redactie - WPBR BUNDEL

Vragen over het uitgeven van jouw boek

In sommige gevallen vragen wij de auteur een financiële bijdrage te leveren aan de drukkosten van de eerste batch boeken. In onderling overleg wordt bepaald hoeveel exemplaren worden besteld. Om het risico laag te houden, bestellen wij bij de eerste batch boeken meestal niet direct enorm veel exemplaren. Als wij merken dat de voorraad van de eerste batch boeken afneemt (en er dus veel boeken worden verkocht), komen wij snel in actie om in onderling overleg boeken bij te bestellen. Deze boeken worden in het algemeen binnen vier werkdagen gedrukt en geleverd, waardoor de voorraad zelden op is, maar het risico toch laag wordt gehouden.

Wij kunnen jou zeker helpen met het testen van de vraag. 

Dit werkt als volgt: 
– Wij vragen jou 1 of 2 hoofdstukken te schrijven of als ze al zijn geschreven, naar ons op te sturen.  
– Wij perfectioneren de hoofdstukken qua lay-out. 
– Wij maken een aparte pagina op onze website over jouw boek en bieden bezoekers de mogelijkheid de hoofdstukken gratis te downloaden na het achterlaten van hun mailadres.  
– Wij maken samen met jou een analyse van de niche die interesse heeft in jouw boek. 
– Vervolgens gaan we 14 dagen testen hoe deze niche reageert op jouw boek en of ze de gratis hoofdstukken downloaden. 
– Na die 14 dagen krijgt ieder persoon die het boek heeft gedownload een mail met een aantal feedbackvragen, waarbij direct de mogelijkheid wordt geboden het boek in de pre-sale aan te schaffen. 
– Afhankelijk van die resultaten besluiten we het boek wel of niet uit te geven. 

Mocht je jouw boek met ons willen testen, dan vragen we daarvoor een eenmalig bedrag van € 250.  

Dit hangt van de situatie af, bijvoorbeeld het aantal pagina’s van jouw boek, of er veel opmaak moet worden gedaan en of er haast bij geboden is. Normaal gesproken neemt het uitgeven van een doorsnee boek (dus het doorlopen van alle bovenstaande stappen, met uitzondering van stap (de inhoud van jouw boek))  gemiddeld niet meer dan vijf weken in beslag. Als er haast bij is geboden, kan dit proces (aanmerkelijk) worden versneld. 

Ja, dat is zeker mogelijk. Houd wel rekening met hogere drukkosten bij het laten drukken van een boek in kleur. 

Ja, dat is zeker mogelijk. Indien gewenst kan onze vaste designer jou ook helpen bij het maken van deze illustraties. 

Dit hangt af van de afspraken die tussen jou en de andere uitgeverij over jouw boek zijn gemaakt. Veel uitgeverijen hanteren in hun overeenkomsten een exclusief uitgaverecht (een alleenrecht) voor een uitgegeven boek. Dit betekent dat een schrijver het boek in principe niet bij een andere uitgeverij mag uitgeven. Dit exclusieve uitgaverecht wordt vaak voor een langere periode (10 jaar of langer) overeengekomen.

In bepaalde gevallen gelden er uitzonderingen op het exclusieve uitgaverecht. Deze uitzonderingen staan in de overeenkomst die jij met de uitgeverij hebt gesloten. Daarnaast kan het zo zijn dat het exclusieve uitgaverecht niet strikt is omgeschreven en een overstap naar Scripta Manum dus mogelijk is. Hierbij kun je denken aan een nieuwe druk van een bestaand boek. Het exclusieve uitgaverecht ziet namelijk niet altijd op een nieuwe druk. Bovendien is het exclusieve uitgaverecht vrijwel nooit van toepassing op nieuwe boeken die jij in de toekomst zal schrijven. Een grondig herziene versie van een bestaand boek kan in deze context onder omstandigheden worden aangemerkt als een ‘nieuw’ boek.

Wij kunnen jou gratis adviseren over jouw huidige overeenkomst met een andere uitgeverij en op basis daarvan bepalen of er mogelijkheden zijn voor een overstap.

Wij onderscheiden ons vooral op de volgende aspecten: 

– De auteur krijgt goede voorwaarden, waaronder ten minste 20% van de omzet van het desbetreffende boek. Veel uitgeverijen werken met ‘wurgcontracten’, waardoor auteurs akkoord gaan met slechte voorwaarden.

Zulke contracten kun je herkennen aan de volgende punten:

  • De auteur is verplicht (het grootste deel van) het financiële risico te dragen.
  • Er geldt een verplichte afname van minimaal, X aantal boeken voor de auteur. 
  • De financiële vergoeding voor de schrijver is zeer laag. Het is – helaas – eerder de regel dan uitzondering dat de vergoeding van de auteur bestaat uit 0.5% tot 3% van de omzet van het desbetreffende boek. 
  • Het exclusieve uitgaverecht (alleenrecht) is zeer breed opgeschreven en heeft daarnaast een lange duur. 

– Afhankelijk van het soort boek wordt een op maat gemaakte lay-out gemaakt die past bij jouw boek. Veel uitgeverijen hanteren dezelfde templates voor verschillende soorten boeken. Hierbij wordt onvoldoende rekening gehouden met het soort boek dat wordt uitgegeven (denk aan de dikte, inhoud en doelgroep).

– Wij bieden de mogelijkheid tot een grammatica- en spellingscheck. Veel uitgeverijen bieden deze optie niet aan. 

– Wij kunnen, waar nodig of gewenst, helpen bij het maken van bepaalde keuzes voor de verkoop en marketing van het boek. Veel uitgeverijen zullen niet of zeer weinig aan marketing van jouw boek doen.

Zoals hierboven is beschreven, pakken wij dat anders aan. Wij vinden dat de auteur centraal moet staan. Wij doen zoveel mogelijk in onderling overleg, want uiteindelijk is het belangrijk dat jij heel blij bent met je boek. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je deze blog lezen.

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om het over jouw boek te hebben

Neem contact met ons op